<< It's been a while! | Home | Installing TDI v. 7.1 on Windows Server 2012 >>

Fixing an IBM Connections Social Mail CPU spike problem

The other day we did a test upgrade of our internal IBM Connections 4.5 environment from CR3 to CR4 before doing the real upgrade. After the upgrade the CPU of the WebSphere Application Server node (we are in a single node architecture) would spike to a 100%. After some digging and perusing of log files we narrowed the problem down to IBM Social Mail and that component being loaded. Actually even more specifically to the Discovery Servlet which is used to discover the mail service for a particular user. The issue appeared to be a hung thread as indicated by the below stacktrace. See highlight in bold.

[4/30/14 13:39:51:534 CEST] 00000040 ThreadMonitor W WSVR0605W: Thread "WebContainer : 5" (0000014b) has been 
active for 770854 milliseconds and may be hung. There is/are 1 thread(s) in total in the server that may be hung.
at org.eclipse.osgi.internal.baseadaptor.DefaultClassLoader.getBundle(DefaultClassLoader.java:273)
at org.apache.aries.jndi.Utils.getBundleContext(Utils.java:111)
at org.apache.aries.jndi.Utils.doGetBundleContext(Utils.java:99)
at org.apache.aries.jndi.Utils.access$100(Utils.java:43)
at org.apache.aries.jndi.Utils$1.run(Utils.java:68)
at org.apache.aries.jndi.Utils$1.run(Utils.java:66)
at java.security.AccessController.doPrivileged(AccessController.java:229)
at org.apache.aries.jndi.Utils.getBundleContext(Utils.java:66)
at org.apache.aries.jndi.OSGiInitialContextFactoryBuilder.getInitialContext(OSGiInitialContextFactoryBuilder.java:44)
at javax.naming.spi.NamingManager.getInitialContext(NamingManager.java:232)
at javax.naming.InitialContext.initializeDefaultInitCtx(InitialContext.java:318)
at javax.naming.InitialContext.getDefaultInitCtx(InitialContext.java:348)
at javax.naming.InitialContext.internalInit(InitialContext.java:286)
at javax.naming.InitialContext.(InitialContext.java:211)
at javax.naming.directory.InitialDirContext.(InitialDirContext.java:91)
at com.ibm.social.pim.discovery.ldap.domino.DominoLDAPConnector.connect(DominoLDAPConnector.java:68)
at com.ibm.social.pim.discovery.services.domino.LDAPPersonData.findPerson(LDAPPersonData.java:43)
at com.ibm.social.pim.discovery.services.domino.LDAPPersonData.findPerson(LDAPPersonData.java:69)
at com.ibm.social.pim.discovery.services.domino.DominoMailServiceLDAPConnector.connect(DominoMailServiceLDAPConnector.java:69)
at com.ibm.social.pim.discovery.services.domino.DominoMailServiceLDAPConnector.connect(DominoMailServiceLDAPConnector.java:61)
at com.ibm.social.pim.discovery.DiscoveryServiceManager.findUserByEmail(DiscoveryServiceManager.java:163)
at com.ibm.social.pim.discovery.servlet.DiscoveryServlet.doDiscovery(DiscoveryServlet.java:229)
at com.ibm.social.pim.discovery.servlet.DiscoveryServlet.processRequest(DiscoveryServlet.java:198)
at com.ibm.social.pim.discovery.servlet.DiscoveryServlet.doGet(DiscoveryServlet.java:139)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:575)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:668)
We dug around a little without success so I reached out to a friend at IBM and the answer came back. This is an issue that has been seen before and is solved by fixpack 8 of IBM WebSphere Application Server so we upgraded to 8.0.0.8 and sure enough we are back up and running. Apparently fixpack 8 is now supported and actually reading through the detailed system requirements lists that ("IBM Connections 4.5 CR4 and above recommends WAS 8.0.0.8. WAS 8.0.0.6 with required fixes is still supported (see the detailed report for CR3) .")

Thanks to friends at IBM.



Avatar: Sjaak Ursinus

Re: Fixing an IBM Connections Social Mail CPU spike problem

Mikkel,

 

If i see your stack it seems that it fails on a ifix which isn't installed. you should have PM94437 and PM90923 installed on your env. More fixes are needed for IBM Connections but these 2 are pointing to the specific problem you encounter.

 

Kind regards

Avatar: Sjaak Ursinus

Re: Fixing an IBM Connections Social Mail CPU spike problem

Forgot to mention something. Ofcourse it seems to fix the problem if you go to 8.0.0.8 but thats because those 2 fixes are both included in FixPack 8 !


Add a comment Send a TrackBack